Paragrafen

Bedrijfsvoering

Personeel
Het vinden en behouden van kwalitatief goed personeel blijft onverminderd een uitdaging. Het is mede daarom extra belangrijk om te investeren in een aantrekkelijke en vitale organisatie voor huidige en toekomstige medewerkers. Dit doen we door blijvende aandacht te geven aan het thema vitaliteit waarin 4 pijlers centraal staan: in gesprek zijn en blijven, fysiek en mentaal fit zijn en blijven, geschikt zijn en blijven voor het werk, balans tussen werk en privé.

Financiën
Bij het voeren van een gezonde financiële huishouding hoort ook dat we regelmatig de reserves en voorzieningen tegen het licht houden. Vragen als "Zijn de achterliggende doelen nog geldig?"  en "Past de hoogte van de reserve of voorziening nog bij het doel waarvoor deze is ingesteld" zijn legitiem om te onderzoeken. De resultaten van het onderzoek worden in 2024 vastgelegd in een vernieuwde nota reserves en voorzieningen.

Informatie
Digitale informatievoorziening en dienstverlening
Digitale informatie komt steeds meer beschikbaar. Inwoners, ondernemers en onze ketenpartners moeten van de betrouwbaarheid van deze informatie kunnen uitgaan. In de gemeentelijke bedrijfsvoering worden de nodige maatregelen genomen om grip te houden op de kwaliteit van deze informatie met de inzet van de juiste systemen en het maken van goede afspraken en procedures. Hiermee wordt werken onder architectuur geïntroduceerd, waarvan de belangrijkste basisprincipes worden ingevoerd. De organisatie wordt hierdoor in staat gesteld om op een juiste wijze om te gaan met (digitale) informatie, ook in samenwerking met (keten)partners. Dit vormt de basis voor het ontwikkelen van vormen van digitale dienstverlening, waarbij op toegankelijke wijze voor onze inwoners meer diensten digitaal worden aangeboden en afgehandeld.

Digitale vaardigheden
Bij de ontwikkeling van digitale dienstverlening worden digitale vaardigheden in de organisatie steeds belangrijker. Vanuit de organisatie moet immers de juiste kwaliteit geleverd worden. De introductie van digitale systemen en het omgaan met digitale informatie vergen andere vaardigheden. In 2024 wordt extra nadruk gelegd op een uitgebreide, laagdrempelige instructie van medewerkers bij nieuwe digitale werkwijzen. Ook is er aandacht voor de vaardigheden die nodig zijn om te kunnen blijven aansluiten bij de digitale ontwikkelingen.  

Informatiebeveiliging
Gemeenten worden steeds meer geconfronteerd met kwesties rondom digitale veiligheid. Naast de verantwoordelijkheden rondom openbare orde en veiligheid bij de gevolgen van digitale ontwrichting nemen gemeenten, samen met de partners in het veiligheidsdomein, ook een verantwoordelijkheid ten aanzien van cybercrime en digitale criminaliteit. Bovendien dient de gemeentelijke dienstverlening en bedrijfsvoering geborgd te zijn met de juiste maatregelen op het gebied van informatiebeveiliging. Al deze elementen komen terug in de uitvoering van de VNG agenda “Digitale veiligheid 2022-2026”, waarbij voor de bedrijfsvoering samen met partner ICT NML maatregelen en systemen worden ingevoerd. Deze zorgen voor een verbeterde bewaking en beveiliging van de ICT infrastructuur. Bovendien moet de organisatie de komende jaren voldoen aan nieuwe Europese wetgeving (NIS2). Met de genoemde maatregelen en het uitvoeren van activiteiten gericht op het creëren van bewustzijn op het gebied van informatiebeveiliging, wordt in 2024 verder gewerkt aan de cyberweerbaarheid van de gemeente Weert.

Overig
Sturen op effecten
In de begroting 2023 waren al belangrijke stappen gezet naar een cyclus waarin we meer gericht sturen op de langdurige effecten die in de samenleving zichtbaar zijn. We maakten zichtbaar welke resultaten en doelen aan het realiseren van deze langdurige maatschappelijke effecten bijdragen. We gaven daarbij wel aan dat op onderdelen de resultaten, doelen en effecten nog beter en scherper geformuleerd konden worden. En dat niet alle resultaten, doelen en effecten van (meet)indicatoren waren voorzien. Ook was nog niet altijd de relatie tussen visie, beeld, ambities, effecten, doelen en resultaten bij alle thema’s even goed zichtbaar.

In het groeiproces dat we als organisatie doorlopen, is richting de begroting 2024 een behoorlijk aantal vorderingen gemaakt. In de voorliggende begroting hebben we de effecten en doelen opnieuw tegen het licht gehouden en geclusterd. Op basis van de strategische visie en het coalitieprogramma ‘Samen Doen: Eerlijk, Sociaal en Ambitieus’ zijn we organisatiebreed tot negen maatschappelijke effecten gekomen. Deze zijn in de Kadernota 2024 gepresenteerd. De effecten gaan over een toekomstig gewenste situatie in de maatschappij en bestrijken vaak een lange periode (van circa 5-10 jaar). De effecten zijn integraal geformuleerd. Dit betekent dat meerdere aspecten die aan het effect bijdragen samengebracht zijn. Hierdoor zijn deze ook aan meerdere programma’s te koppelen.

Van de effecten zijn doelen afgeleid. Deze gaan over een beweging (toename, vermindering, meer, minder etc.) en beschrijven, in welke mate, we wat op middellange termijn (circa 2-3 jaar) willen bereiken. Op basis van de in de Kadernota vastgestelde effecten en doelen zijn in de begroting de resultaten uitgewerkt die we in 2024 willen behalen. Resultaten zijn zaken die we binnen 1 jaar wensen te bereiken, die vervolgens bijdragen aan de realisatie van de doelen.
Naast de betere en scherpere formulering van effecten, doelen en resultaten en de samenhang hiertussen, is ook gewerkt aan het opstellen van meetindicatoren om zo de voortgang bij te houden. De grootste stappen zijn gezet in het SMART formuleren van resultaten en het opstellen van doelindicatoren. De effectindicatoren ontbreken voor deze begroting nog.
De focus van het traject sturen op effecten richt zich in 2024 voornamelijk op de check- en act-fase van de PDCA (lees: stuur)-cyclus. Nu medewerkers meegenomen zijn in het werken met een doelenboom, de methodiek verwerkt is in de raads- en collegevoorstellen en organisatiebrede effecten zijn opgesteld, verschuift de aandacht naar het meten, monitoren en bijsturen van beleid. Door de voortgang te monitoren weten we namelijk beter of de activiteiten ook leiden tot gewenste veranderingen. Op basis hiervan is het vervolgens mogelijk om (tijdig) de koers bij te stellen. Medewerkers worden hierin opnieuw meegenomen en opgeleid. Daarnaast wensen we in 2024 organisatiebreed tot effectindicatoren te komen. Tot slot verwerken we de methodiek van sturen op effecten ook voor de eerste keer in de jaarrekening. Want na de kadernota, tussenrapportage en begroting is dit het ‘laatste’ planning & control document dat aangepast wordt aan de nieuwe manier van werken.

Rechtmatigheidsverantwoording
Rechtmatigheid betreft het zichtbaar voldoen aan interne en externe wet- en regelgeving. Een onderdeel van rechtmatigheid betreft de financiële rechtmatigheid, dit betreft de wet- en regelgeving die betrekking heeft op de baten, lasten en balansmutaties.
De accountant stelt tot en met boekjaar 2022 vast dat de jaarstukken van de gemeente rechtmatig zijn. Hierbij toetst de accountant de financiële rechtmatigheid. Vanaf boekjaar 2023 maakt de rechtmatigheidsverantwoording onderdeel uit van de jaarstukken. Hiermee verklaart het college expliciet aan de raad dat de baten en lasten en balansmutaties in de jaarrekening rechtmatig zijn. Tot het moment van invoering van deze rechtmatigheidsverantwoording controleert de accountant de jaarstukken op zowel getrouwheid als rechtmatigheid. Na de invoering enkel op getrouwheid. De kaders en verantwoordings- en tolerantiegrens voor de rechtmatigheidsverantwoording worden door de Raad vastgesteld in het controleprotocol 2023.
De gemeente Weert is, voor wat betreft de financiële rechtmatigheid, in control en klaar voor de invoering van de rechtmatigheidsverantwoording. Via de halfjaarlijkse interne controlerapportages wordt het college geïnformeerd over de uitgevoerde interne controlewerkzaamheden en rechtmatigheidsbevindingen. Deze rapportages bieden voldoende basis ter onderbouwing van de rechtmatigheidsverantwoording.

Deze pagina is gebouwd op 12/06/2023 14:54:10 met de export van 12/06/2023 11:10:20