Een klimaatbestendige en biodiverse leefomgeving
Groen en water dragen bij aan een gezonde duurzame en klimaatbestendige leefomgeving en zijn essentiële elementen voor de biodiversiteit. De afgelopen jaren zien we dat de biodiversiteit terugloopt. Met meer ruimte voor groen zorgen we voor een natuurlijk herstel van de biodiversiteit in de woon- en leefomgeving.
Bij grootschalige rioleringsprojecten richten we deze gebieden klimaatbestendig in, door ruimte te maken voor bomen, planten en voorzieningen voor wateropvang. De combinatie van groen en water leidt ook tot een gezonde leefomgeving. Een gezonde omgeving is aantrekkelijk en prettig om in te verblijven, nodigt uit tot gezond gedrag, biedt ruimte voor ontmoeting en heeft een positieve invloed op de gezondheid. Dit doen we samen met onze inwoners, bedrijven en (maatschappelijke) partners, zoals ook vastgelegd is in het gemeentelijke rioleringsplan. Om het goede voorbeeld te geven, geven we de komende periode een extra impuls aan het vergroenen van schoolpleinen van onze basisscholen en gaan we aan de slag met de verduurzaming van een bedrijventerrein. Daarnaast zetten we het Natuur- en Milieueducatie Centrum in om de bewustwording en kennis bij inwoners en bedrijven te vergroten.
Een versteende leefomgeving levert een groter risico op wateroverlast en zorgt voor meer hittestress in met name de binnenstad en op bedrijventerreinen. We willen enerzijds wateroverlast voorkomen, anderzijds willen we water gebruiken om voor verkoeling te zorgen. De uitdagingen van biodiversiteit en klimaatadaptatie koppelen we aan elkaar in de Groen-Blauwe Agenda.
De kwaliteit van het stedelijk groen staat onder druk als gevolg van klimaatextremen (verdroging, wateroverlast), toenemende ruimtedruk en veroudering van de inrichting. Om het gewenste onderhoudsniveau te behalen gaan we de conditie en het kwaliteitsniveau van de groenvoorzieningen verbeteren. Met het resultaat van de inventarisatie stellen we prioriteit aan het verbeteren van de groenvoorzieningen.
- Vergroening schoolpleinen.
- De Groen-Blauwe Agenda vaststellen en een maatregelenprogramma opstellen.
- Opstellen waterprogramma.
- De conditie en het kwaliteitsniveau van de groenvoorziening verbeteren.
Buitengebied in verbinding
Weert heeft een prachtig buitengebied, met ruimte voor agrarische bedrijven, recreatie en natuur. Het is belangrijk dat deze functies met elkaar in balans blijven. Met landelijke en provinciale ontwikkelingsopgaven op thema’s als stikstof, vrijkomende agrarische bebouwingen, energietransitie, klimaatadaptatie en meer aandacht voor goed voedsel, staan we voor grote uitdagingen. Wij gaan in gesprek met hogere overheden, inwoners, ondernemers en onze (maatschappelijke) partners over de transitie van het buitengebied en nemen hierin de regie. Pilots als natuurinclusieve landbouw en andere innovaties in de agro/food sector stimuleren wij.
We vinden het belangrijk dat er een betere verbinding tussen bebouwd gebied en platteland wordt gemaakt. Denk hierbij aan fysieke verbindingen zoals recreatieve routes en verbindingen tussen groene en waterrijke natuur alsook verbinding tussen consument en agrariër.
- Uitbreiding van het wandelnetwerk.
- Verbetering van recreatieve fietsnetwerk (inclusief verbreding).
- Opstellen programma buitengebied.
- Uitwerking Limburgs Programma Landelijk Gebied in gebiedsplan de Peel.
- Uitwerking regionaal ontwikkelperspectief inclusief investeringsagenda NOVEX De Peel.
- Realisatie stadsrandzone Weert-Zuid.