Programma 3 Natuurlijke en landschappelijke kwaliteit

Wat is het beeld nu?

In de woon- en werkomgeving staat groen voor natuur en landschap, ontmoeting, sport en bewegen, waardecreatie en economie, biodiversiteit en opvang van de gevolgen van klimaatverandering. Kortom, we hebben groen nodig om de invloed van ons menselijk handelen, door (ruimte)gebruik, vervuiling en uitputting van hulpbronnen op te vangen. Tegelijkertijd willen steeds meer mensen gezond leven en bewegen, in balans zijn met de natuur en hechten we meer waarde aan een groene en gezonde leefomgeving.

Klimaatbestendig en waterrobuust
Klimaatverandering heeft nu al op verschillende manieren invloed in onze leefomgeving en de openbare ruimte. Door de toenemende bebouwing en verharding worden de effecten van wateroverlast en hitte duidelijker zichtbaar. Dit manifesteert zich in het verlies van biodiversiteit, verdroging, verslechtering van de waterkwaliteit en een toename aan ziektes en plagen bij bomen en versnelde veroudering van plantsoenen. Dit vraagt om gebiedsgerichte maatregelen.

We hechten veel waarde aan onze leefomgeving. De beleving van groen om je heen en het kunnen beschikken over goed kwalitatief en voldoende schoon water is van belang voor onze (mentale) gezondheid en die van plant en dier, en dus voor het hele natuurlijke systeem. De ruimte is niet overal aanwezig, verbindende schakels ontbreken.

Biodiversiteit
Om de doelen voor natuur en biodiversiteit te bereiken, moet naast de natuurgebieden en
bufferzones daaromheen, ook in het gemeentelijk areaal en in de stad worden gewerkt aan
biodiversiteitsherstel. Met de biodiversiteitskaart als nulmeting is in 2022 de basis gelegd voor het inzichtelijk maken van biodiversiteit in Weert op hoofdlijnen op gebiedsniveau. Voor de opgave in het stedelijk gebied zal deze kaart als input worden gebruikt om te komen tot de Groen-Blauwe Agenda. De kaart geeft inzicht in de landschappelijke kwaliteit per deelgebied, de soortenrijkdom en kansen en knelpunten voor biodiversiteit.

Groen-Blauwe Agenda
De vele verschillende opgaven/thema’s van de stedelijke inrichting die in elkaar grijpen in dit programma, maken het noodzakelijk om gebiedsgericht te gaan werken.
Met de Groen-Blauwe Agenda maken we de ontwikkeling en financiële impact van zowel de
inrichting als het beheer van de stad op het gebied van groen en water
concreter. Voor de stedelijke omgeving wordt momenteel op basis hiervan de Groen-Blauwe Agenda opgesteld waarbij er ruimte ontstaat voor de combinatie van ruimere groenvoorzieningen met zichtbare hemelwateropvang, ontstening, vergroting van de soortenrijkdom en tegelijk meer ruimte voor ontmoeting en beleving.

Buitengebied
De water- en klimaatopgaven gaan verder dan alleen het stedelijke gebied. Ook voor het
buitengebied moeten maatregelen getroffen worden om de natuur te beschermen, te herstellen en te verbeteren.
In het programma Buitengebied neemt de gemeente de regie in het buitengebied met een
gebiedsgerichte aanpak en integrale uitvoeringsmaatregelen. De Landbouwvisie, de
natuur- landschapsvisie en het plan recreatie en toerisme zullen samen met de wateropgave, de verbetering van de natuurgebieden en de klimaatopgave, leidend zijn voor het programma Buitengebied. De aanpak om te komen tot deze maatregelen geven uitvoering aan het Nationaal Programma Landelijk Gebied en het ontwikkelperspectief NOVEX de Peel. Deze aanpak zal dan ook worden afgestemd met de provincie en de samenwerkende gemeenten. In deze aanpak zal met voorrang worden gekeken naar maatregelen met positieve effecten voor zowel landbouw, natuur en landschap en de kwaliteit van water en bodem.

Genieten van een bijzonder landschap
Er is een toenemende waardering voor het eigen landschap en de cultuurhistorie. De vraag naar routegerichte recreatievormen om van deze landschapskwaliteiten te kunnen genieten neemt toe. Om de toenemende vraag te kunnen faciliteren wordt er gewerkt aan de uitbreiding van het recreatieve wandel- en fietsroutenetwerk.
Vanuit grenspark Kempen~Broek is de procedure opgestart om als Unesco Mens- en
Biosfeergebied erkend te worden. De erkenning vertrekt met als basis het natuurlijk en landschappelijk kapitaal binnen het grenspark en wijze waarop de lokale economie, de landbouw en de inwoners dit kapitaal waarderen en gebruiken. Het behalen van deze erkenning geeft het grenspark een sterke impuls op gebied van regiopromotie en draagt bij aan de toeristisch recreatieve economie.
Met de realisatie van het Toeristisch Platform Weert wordt samen met de ondernemers uitvoering gegeven aan het beleidskader toerisme en recreatie.

Omgevingsvisie
Een van de kerninstrumenten binnen de Omgevingswet is de Omgevingsvisie. De Omgevingsvisie vervangt de huidige Structuurvisie Weert 2025, en ook de twee partiële herzieningen. De Omgevingsvisie is een doorvertaling van de strategische visie ‘Werken aan Weert 2030’ voor de fysieke leefomgeving, en vormt daarmee de lange termijn visie voor de fysieke leefomgeving. Daarmee geeft de Omgevingsvisie richting aan de gewenste ontwikkeling van de gemeente Weert, met aandacht voor nieuwe ontwikkelingen en behoud en beheer van bestaande kwaliteiten. De ontwikkelingsrichting vanuit gemeentelijke omgevingsvisie wordt vertaald naar het gemeentelijk omgevingsplan.

Deze pagina is gebouwd op 12/06/2023 14:54:10 met de export van 12/06/2023 11:10:20