Programma 6 Bestuur en burgerzaken

Ambities 2024

Dienstverlening
Gemeente Weert scoort goed op het gebied van het aanbieden van dienstverlening.
De ambitie is om de kwaliteit van dienstverlening te vergroten en de dienstverlening efficiënter te maken door optimaal gebruik te maken van digitalisering. We zetten daarbij ook extra in op de aanbesteding van soft- en hardware (i-Burgerzaken).

Het efficiënt afhandelen en standaardiseren van de (digitale) aanvragen geeft ruimte voor het behandelen van steeds complexer wordende vragen en maatwerk. Deze complexiteit onderstreept het belang van persoonlijk contact. Dit heeft als positief gevolg dat we onze klanten zo snel mogelijk en op een efficiënte en doeltreffende manier kunnen helpen. We houden hierbij oog voor inwoners, die digitaal niet zo sterk zijn. We gaan doorontwikkelen op de uitgangspunten zoals geformuleerd in ons dienstverleningsconcept.

Op basis van het verloop van de verkiezingen van 2023 hebben de Kiesraad en het Ministerie zich voorgenomen het verkiezingsproces te veranderen. Dit houdt in dat we wijzigingen kunnen verwachten, die van toepassing zijn op personele en materiële zaken.

  • Vergroten kwaliteit van dienstverlening.
  • Meer digitale oplossingen binnen dienstverleningsproces.
  • Wijzigingen verkiezingsproces efficiënt implementeren.

Veilige en leefbare gemeente
Onze samenleving verandert voortdurend en steeds sneller. De klassieke criminaliteitsvormen laten nog steeds een daling zien, maar verdwijnen niet en er komen nieuwe vormen van criminaliteit en overlast bij (cybercrime, criminele ondermijning). Het opsporen en aanpakken van deze criminaliteit komt in toenemende mate onder de verantwoordelijkheid van de gemeente te vallen. Hiervoor wordt samengewerkt met verscheidene disciplines en partijen. Onze samenwerkingspartners kunnen een belangrijke rol spelen in het signaleren van veiligheids- en leefbaarheidsproblematiek en de participatie van inwoners versterken.
Daarnaast wordt ingezet op het versterken van weerbaarheid en het voorkomen van slachtofferschap.

Leefbaarheid en sociale veiligheid gaan in toenemende mate samen, maar leefbaarheid kent ook andere aspecten zoals (geluids)overlast, het voorzieningenniveau en afval bijzetproblematiek. Wijk- en dorpsraden kunnen een belangrijke rol spelen in het signaleren van leefbaarheidsproblematiek en de participatie van inwoners versterken. We gaan samen met de wijk- en dorpsraden invulling geven aan hun rol.

  • Betere voorlichting over digitale criminaliteit samen met ketenpartners.
  • Meer aandacht naar aanpak en preventie van ondermijning en mensenhandel.
  • Casussen die door het adresonderzoeksteam zijn gecontroleerd moeten worden opgevolgd door handhaving en bestuurlijke boetes moeten kunnen worden opgelegd.
  • Verkennen Brede Welvaart.

Communicatie
De ontwikkeling van, met name digitale, communicatiemiddelen staat niet stil en moet voldoen aan wet- en regelgeving vanuit privacy en toegankelijkheid. Ons basispakket van communicatiemiddelen, zoals website(s) en socialemediakanalen, vraagt elk jaar om doorontwikkeling. Ook wordt dit pakket uitgebreid met nieuwe mogelijkheden en kanalen, zoals het buurtnetwerk Hoplr. De communicatiespecialisten hebben kennis van een breed scala aan communicatiemiddelen en -kanalen, om gericht aan te sluiten bij de beleving van de doelgroep en bestuur en medewerkers hierover te adviseren. Ze hebben regie op inhuur van specifieke expertise. De identiteit van gemeente Weert is steeds meer onderscheidend: we zijn niet alleen een dienstverlenende organisatie, maar ook een organisatie die focus heeft op het toevoegen van specifieke waarden aan de Weerter samenleving (vanuit onze strategische visie). Deze identiteit dragen we in onze externe communicatie uit, zodat deze meer herkenbaar wordt voor onze doelgroepen en zij hierop kunnen aansluiten.
De communicatiespecialisten sturen via hun communicatiekanalen op deze identiteit en adviseren bestuur en medewerkers hoe zij dit ook kunnen doen.

  • Krachtige sturing op identiteit van Weert met doorontwikkelde communicatiemiddelen.

Participatie
In Weert doen we het graag samen. We zetten participatie in om betrokkenheid en ideeën uit de samenleving verder te brengen, kwaliteit en draagvlak van beleid en uitvoering te vergroten en om een meer toegankelijke en beter samenwerkende gemeente te zijn. We laten mensen graag meedenken en op kleinschalig niveau willen we inwoners zeggenschap geven. Als hoeder van het algemeen belang is het gemeentebestuur voornamelijk aan zet om beslissingen te nemen.

De participatieve ruimte bepalen we altijd aan de voorkant en we communiceren eerlijk en helder over verwachtingen en kaders. We kiezen voor een uniforme aanpak bij participatietrajecten, met ruimte voor maatwerk. We experimenteren met vormen en instrumenten die passen bij onze participatiedoelstellingen en zoeken aansluiting bij initiatieven die leven in de gemeenschap.

In de komende jaren brengen we de basis op orde en investeren we in opleiding en kennisdeling voor medewerkers. We experimenteren met vormen en instrumenten die het beste passen bij onze participatiedoelstellingen en maken participatietrajecten inclusiever. We evalueren participatietrajecten en zetten in op monitoring. Zo groeit ons beleid rondom participatie met ons optreden hierin en krijgt participatie een logische en solide plek in ons dagelijks werk voor en met de gemeenschap.

  • We maken medewerkers vaardig in het uniform inzetten van participatie met oog voor maatwerk.
  • We zoeken aansluiting bij initiatieven uit de gemeenschap.

Lokale lastendruk
We streven ernaar de lasten voor onze inwoners zo laag mogelijk te houden en alleen te verhogen als duidelijk is welk (maatschappelijk) doel daarmee wordt gediend en als dat passend is bij de gemeente die we willen zijn.

Deze pagina is gebouwd op 12/06/2023 14:54:10 met de export van 12/06/2023 11:10:20