Goede bereikbaarheid
Bereikbaarheid en duurzame mobiliteit zijn belangrijke voorwaarden voor een leefbare woon- en werkstad. Weert blijft nadrukkelijk inzetten op verbindingen met de fiets. We streven naar de realisatie van de hoogwaardige fietsverbinding tussen Weert en Nederweert en zetten bij nieuwe ontwerpen in op meer ruimte voor fietsers en voetgangers.
De file op de A2 naar Eindhoven heeft een negatieve impact op ons vestigingsklimaat en brengt economische schade aan o.a. de bedrijven in Weert. Weert blijft zich maximaal inzetten voor de noodzakelijke verbreding van de A2. Oplossingen voor de korte termijn, in de vorm van een HUB, zijn ook nodig. De Ringbaan-Noord ter hoogte van Boshoven zien we steeds drukker worden en heeft prioriteit ten aanzien van de doorstroming en verkeersveiligheid. Binnen Platform A2 - het samenwerkingsverband van Limburgse en Brabantse gemeenten - werken we aan het programma MIRT, waarbij we werken aan een betere doorstroming op de A2.
We zetten ons samen met de Belgische gemeenten, de provincie Limburg en de Rijksoverheid in voor personenvervoer via het spoor Eindhoven-Weert-Hamont-Antwerpen.
Goed en betaalbaar parkeren is het uitgangspunt. We zien een toename van de parkeerdruk in de binnenstad, met name aan de noordzijde. Dit wordt voornamelijk veroorzaakt door de toename van het aantal woningen in de binnenstad. Er volgt een nieuwe parkeernotitie om deze uitdaging op te pakken, waarin we ook het fiets-parkeren opnemen.
- Blijven investeren op bereikbaarheid en duurzame mobiliteit.
- Onderzoeken verbeteren doorstroming en verkeersveiligheid op Ringbaan-Noord.
- De hoogwaardige fietsverbinding Weert - Nederweert (gedeelte Ringbaan-Oost -
Helmondseweg) uitwerken naar definitief ontwerp.
Veilige wegen
We zetten in op het verminderen van verkeersslachtoffers en op meer ruimte voor fietsers en voetgangers. Tevens pakken we onveilige straten aan en lossen we knelpunten op het hoofdwegennet op.
Samenwerking in de regio: de inhoud is altijd leidend
Naast het fysiek goed verbonden zijn met de regio willen we als Weert ook doorgroeien als regionale netwerkgemeente. De regio’s worden steeds belangrijker. Bepaalde economische, sociale en ruimtelijke opgaven kunnen we beter oplossen op regionale schaal. Bijvoorbeeld voor thema's als de energietransitie, het arbeidsmarktbeleid, het Integraal Zorgakkoord (IZA) en het Gezond en Actief Leven Akkoord (GALA) is regionale samenwerking van groot belang.
We werken samen met de regio aan op samenwerking gerichte innovatietrajecten, het opzetten van nieuwe business cases, het gezamenlijk voorzien van een sterk regionaal woningaanbod, het gezamenlijk investeren in gedeelde infrastructuur, het gezamenlijk inkopen van zorg en ondersteuning, het uitwisselen van waardevolle kennis, het gezamenlijk verkrijgen van subsidies of het gezamenlijk inzetten van personeel.
We leggen de focus op samenwerking in de regio met Midden-Limburg, Noord-Limburg, onze Belgische en Brabantse buurgemeenten, Provincie Limburg, Provincie Noord-Brabant en Euregio Rijn-Maas-Noord. Sommige samenwerkingsverbanden zijn strategisch, andere juist weer heel praktisch van aard. Per thema kiezen we de juiste schaal en partners. Onze rol in de samenwerkingsverbanden kan verschillen. Het blijft van belang om de samenwerkingsverbanden periodiek tegen het licht te houden en ook stop te zetten als het oorspronkelijke doel niet langer wordt gediend of al is bereikt.
- Het mogelijk uitvoeren van de Regiodeal.
- Regionale samenwerking IZA/GALA.
- Transitie landelijk gebied.