Programma 4 Duurzaam en innovatief ondernemen en leven

Ambities 2024

Toekomstbestendige slimme maakindustrie
Weert is een gemeente waar het goed werken en ondernemen is. Waar ondernemers oog hebben voor mens en milieu. Het midden- en kleinbedrijf is dé banenmotor van onze Weerter economie. Samen met onze partners Parkmanagement en Keyport zetten wij in op een actieve samenwerking, faciliteren wij broedplaatsen voor ondernemers en stimuleren wij innovatie. Samenwerking tussen ondernemers en onderwijs is van belang om te kunnen inspelen op de vraag naar arbeidskrachten. Het ruimtelijk faciliteren van toekomstbestendige ondernemersinitiatieven draagt bij aan een goed ondernemersklimaat. In de komende periode gaat extra aandacht uit naar het beter zichtbaar maken van onze eigen mooie en innovatieve bedrijven bij onze inwoners.
Naast woonstad willen we ook werkstad blijven, dat betekent dat we de werkgelegenheid minimaal op het huidige peil willen houden. Voor de realisatie van onze ambities werken we samen met partijen als het onderwijs, Parkmanagement en de Stichting Weert Marketing.

  • Bevorderen van actieve samenwerking en het stimuleren van ondernemers.
  • Stimuleren van samenwerking tussen ondernemers en onderwijs.
  • Beter zichtbaar maken van onze eigen mooie en innovatieve bedrijven.
  • Ruimtelijk faciliteren van toekomstbestendige ondernemersinitiatieven.

Aantrekkelijke en goed bereikbare bedrijventerreinen
Weert heeft prachtige bedrijventerreinen op aantrekkelijke en goed en veilig bereikbare locaties met hoogwaardige bedrijven. We willen gevestigde (MKB-)ondernemers graag een plek blijven bieden in Weert. We intensiveren waar passend het ruimtegebruik op bestaande bedrijventerreinen en onderzoeken of uitbreiding mogelijk is.

Een aantal bedrijventerreinen verdient de komende jaren aandacht, zoals de Weerter Boulevard. Samen met de hier gevestigde bedrijven en Parkmanagement willen we de Weerter Boulevard toekomstbestendig maken, waarbij we ook oog hebben voor duurzaamheid. Omdat de samenwerking van ondernemers hieraan bijdraagt, stimuleert de gemeente de oprichting en instandhouding van Bedrijven InvesteringsZones (BIZ’en).

  • Onderzoeken van mogelijkheden voor uitbreiding van bedrijventerreinen.
  • Intensiveren waar passend het ruimtegebruik op bestaande bedrijventerreinen.
  • Verduurzaming van bedrijventerreinen.
  • Stimuleren oprichting en instandhouding van Bedrijven InvesteringsZones (BIZ’en).
  • Onderzoek herinrichting Weerter Boulevard.

Binnenstad als ontmoetingsplek en uithangbord
De binnenstad fungeert als ontmoetingsplek én als uithangbord. Voor eigen inwoners, bezoekers en toeristen van verder weg. Beleving en verblijf/ontmoeting spelen een belangrijke rol, waarbij onder meer vergroening van belang is. We streven naar een aaneengesloten winkelfront in het kernwinkelgebied, waartoe we ondernemers en vastgoedeigenaren willen stimuleren hiernaartoe te verplaatsen en te investeren in hun onderneming en/of vastgoed. Samenwerking met en tussen de betrokken binnenstadspartijen is van groot belang.  

  • Opzetten stimuleringsfonds binnenstad.
  • Opstellen Programma binnenstad.

Gezonde arbeidsmarkt
Één van de grootste uitdagingen voor de komende jaren is de groeiende vraag naar personeel als gevolg van met name de dubbele vergrijzing. Samenwerkingsverbanden tussen overheid, ondernemers en onderwijs ('triple helix') zijn essentieel voor een betere aansluiting tussen opleiding en werk, bijvoorbeeld via het werkgeversloket Midden-Limburg. De lokale arbeidsmarktagenda, Parkmanagement en Keyport spelen hierbij een belangrijke rol om deze verbindingen tot stand te brengen en te behouden. De bijdragen aan deze partners blijven minimaal gelijk.

  • Verbeteren van de samenwerking tussen ondernemers, onderwijs en overheid.
  • Herijking lokale arbeidsmarktagenda.

Naar een circulaire economie
We brengen de circulaire economie actief onder de aandacht bij onze inwoners en bedrijven. Keyport faciliteert al een aantal projecten rondom dit thema. De rol van de overheid is de mogelijkheden en crossovers in beeld brengen en ondernemingen aan elkaar verbinden. Ook het onderwijs speelt hierin een belangrijke rol en kan als verbinder fungeren. Daarom werken we samen met Zuyd Perron Circulair aan de totstandkoming van een circulaire economie. Ook als gemeente zelf gaan we onze ambities en activiteiten verder uitwerken. En we zetten in op het verminderen van restafval ten gunste van hergebruik.

  • Opstellen visie en actieprogramma circulaire economie.
  • Actief circulaire economie onder de aandacht brengen van inwoners en bedrijven.
  • Inzetten op het verminderen van het restafval ten gunste van meer hergebruik.

Weert is energieneutraal 
De energietransitie is een ontwikkeling die afhankelijk is van diverse factoren en schaalniveaus. De gemeente heeft hier maar beperkt invloed op en zet daarom in op samenwerking met inwoners en bedrijven. Gemeente Weert hanteert als visie dat de energietransitie bijdraagt aan een samenleving die eerlijker, kansrijk en groener is. Dit betekent dat niet zozeer gestuurd wordt op snelheid, maar veel meer op de kernwaarden. Ook zoeken we naar alternatieve vormen van energieopwekking. De gemeente Weert verwacht in 2040 energieneutraal te zijn en dat alle inwoners hier voordeel van ervaren. 

Het brede onderwerp ”energietransitie” raakt veel beleidsterreinen van de gemeente.
Naast de fysieke aanpassingen van woningen en overige gebouwen (isolatie en overige energiebesparende maatregelen door eigenaren) is energiearmoede een belangrijk onderdeel. Hierdoor krijgen ook welzijnsaspecten van de inwoners steeds meer aandacht. Ook de inpassing van windparken, zonneweides of grootschalige batterijopslag weegt steeds zwaarder in de afweging hoe een en ander is in te vullen in de beperkte ruimte die er is. Dit vergt een integrale aanpak binnen de gemeente, waardoor we voor de uitvoering voor een programmatische aanpak kiezen. Het vervolg van de Weerter Routekaart Energietransitie voor 2024 is volop in voorbereiding.

We volgen de ontwikkelingen op het gebied van duurzame energieopwekking en onderzoeken de mogelijkheden voor Weert om gebieden energieneutraal in te richten.  

  • Ruimte geven aan bedrijven ten behoeve van duurzame toekomstbestendige ontwikkelingen.
  • Aandacht voor structurele aanpak energiearmoede. 
  • Beleidsmatig vormgeven van de warmtetransitie. 
  • Uitvoering klimaatakkoord.

Een sterke centrumgemeente in een sterke regio
We willen een bruisende en aantrekkelijke gemeente blijven in een groene krachtige regio. We zetten in op een betere positionering als centrumgemeente. Daarbij promoten we cultuur, cultureel erfgoed, (bovenregionale) evenementen, sport, toerisme en recreatie en natuur (grenspark Kempen~Broek, IJzeren Man gebied). De binnenstad is vanzelfsprekend in trek als plaats voor evenementen, maar spreiding van evenementen over de stad, de wijken en de dorpen stimuleren wij. Wij geven ruimte voor nieuwe initiatieven op nieuwe locaties en helpen initiatiefnemers waar mogelijk om hun plannen waar te maken. Dit doen we vanuit de één-loket-gedachte, met aandacht voor het verminderen van regeldruk.

  • Inzetten op een betere positionering als centrumgemeente.
  • Promoten van cultuur, cultureel erfgoed, (bovenregionale) evenementen, sport, toerisme & recreatie en natuur.
  • Stimuleren van spreiding van evenementen over de gemeente.
  • De erkenning van de status van UNESCO ‘Mens en biosfeergebied’ voor het Grenspark

Kempen~Broek breed uitdragen.

  • Het verbeteren en vernieuwen van de ontsluiting van het grafheuvelveld Boshoverheide.

Een veerkrachtige cultuursector
We blijven samen met de sector werken aan een sterke culturele infrastructuur voor Weert. De (professionele) culturele instellingen en het rijke verenigingsleven vormen een stevige basis van de sector. We zetten ons in om dit te behouden. We zorgen er ook voor dat spelers veerkrachtig genoeg zijn om in te kunnen spelen op verandering en actualiteiten. Het is belangrijk dat cultuurmakers en organisaties in Weert hun talent kunnen ontwikkelen en experimenteren met nieuwe vormen van kunst. Cultuur draagt bij aan ontmoeting en is onderdeel van de lokale sociale basis.

  • Inzetten op behouden van de (professionele) culturele instellingen en het rijke verenigingsleven.
  • Inzetten op drie pijlers: uitvoeren programma impuls voor de cultuursector (n.a.v. coronacompensatie), stimuleren samenwerking en stimuleren ondernemerschap en innovatie.
Deze pagina is gebouwd op 12/06/2023 14:54:10 met de export van 12/06/2023 11:10:20