Meer inwoners voelen zich mentaal en fysiek gezond en sterk
Gezondheid is een breed begrip: het gaat om het vermogen van mensen om veerkrachtig te zijn, om met de fysieke, emotionele en sociale levensuitdagingen om te gaan en zoveel mogelijk eigen regie te voeren. Het vergroten van de gezondheid vraagt daarmee een brede inzet door veel verschillende partijen, die zich niet alleen richt op een gezonde leefstijl, maar ook op de achterliggende oorzaken van ongezond leven. Denk hierbij aan het verminderen van risicofactoren die stress veroorzaken, zoals psychische problemen, financiële problemen, relatieproblemen, huisvestingsproblemen en hechtingsproblemen. Een gezonde groene leefomgeving, die toegankelijk is en uitnodigt tot bewegen en ontmoeten, draagt ook bij aan gezondheid. Belangrijke uitgangspunten bij mentale gezondheid zijn de manier waarop iemand zich verhoudt tot zichzelf, de wijze waarop iemand zich tot anderen verhoudt, en de manier waarop iemand handelt en zich gedraagt in het dagelijks leven.
We stellen positieve gezondheid centraal in al ons beleid. En zetten ons in om de doelen zoals landelijk vastgelegd in het Gezond en Actief Leven Akkoord (GALA) en het Integraal Zorg Akkoord (IZA) te realiseren.
Ook blijven we ons inzetten om sport voor iedereen toegankelijk en betaalbaar te houden. Zoals vastgelegd in het Sportakkoord stimuleren we samenwerking tussen verenigingen en ondersteunen vrijwilligers en bestuurders van sportaanbieders met kennis en kunde om het sportaanbod te verbeteren, nieuwe leden te werven én behouden en een gezonde(re) sportomgeving te creëren.
- Verkleinen van gezondheidsachterstanden.
- Stimuleren van het aantal zelfregiegroepen.
- Herijken beleid combinatiefunctionarissen.
- Vergroten bestaanszekerheid.
- Sport is toekomstbestendig en toegankelijk voor iedereen.
- Campagne Weert positief gezond.
Meer inwoners kunnen hun talent benutten
Iedere inwoner heeft talent. We vinden het belangrijk dat dit talent tot uitdrukking kan komen, zodat ieder een gevoel van geluk, eigenwaarde en zingeving kan ervaren. Om talenten te ontwikkelen faciliteren we inwoners door het bieden van passend onderwijs, goede en bereikbare voorzieningen op het gebied van sport, cultuur en onderwijs, de juiste begeleiding bij en naar werk, en het bieden van voorzieningen aan specifieke doelgroepen die dat nodig hebben. Dit aanbod heeft als doel dat meedoen op verschillende manieren wordt gestimuleerd: denk aan betaald werk, scholing (onder andere techniek en zorg), vrijwilligerswerk en vrije tijd.
- Toeleiding onderwijs en arbeidsmarkt.
- Doorgaande leer- en ontwikkellijnen PO-VO-MBO .
- Inzet jongerenwerk.
- Taakstelling inburgering.
- Beleid inclusie en diversiteit.
Sterke lokale sociale basis
Een sterke lokale sociale basis is randvoorwaardelijk voor positieve gezondheid. Inwoners hebben baat bij een breed en laagdrempelig aanbod van activiteiten en ondersteuning in (of goed bereikbaar vanuit) de eigen buurt of wijk. Dat helpt om zelfredzaam te zijn, talenten te ontwikkelen en mee te doen in de leefomgeving. Dat aanbod, of dat nu op initiatief van inwoners, professionele organisaties, vrijwilligersorganisaties of de gemeente wordt georganiseerd, noemen we de sociale basis. Die basis is er voor alle inwoners: jong en oud, kansarm en kansrijk. Zij vergroot de burgerkracht, zorgt dat inwoners mee kunnen doen en helpt voorkomen dat inwoners met een kleine zorg- of ondersteuningsvraag in een zwaar traject terechtkomen. Het werven en behouden van vrijwilligers is een belangrijke taak, die we bij Punt Welzijn hebben belegd.
- Samenhang tussen voorzieningen verbeteren.
- Vitale verenigingen.
- Uitbreiden samenwerking huisartsen en sociaal domein ('welzijn op recept').
Behoud van kwaliteit maatschappelijke voorzieningen en onderwijshuisvesting
De maatschappelijke voorzieningen en onderwijshuisvesting zijn onderdeel van de sociale basis. Onder maatschappelijke voorzieningenstructuur verstaan we alle accommodaties met een maatschappelijke functie zoals sportaccommodaties, wijkaccommodaties, (sociaal) culturele accommodaties en jongerenaccommodaties. Aan deze voorzieningen worden andere (financiële) voorwaarden en condities gesteld en er wordt rekening gehouden met het feit dat huurders / gebruikers van deze accommodaties geen commerciële ondernemingen zijn. De herijking van de maatschappelijke voorzieningenstructuur geeft inzicht in wat er nodig is om een robuuste maatschappelijke voorzieningenstructuur te realiseren, die de gebruiker in staat stelt gemeenschappelijke sport-, ontspannings- en sociale activiteiten betaalbaar en toekomstbestendig uit te (kunnen blijven) voeren.
Voor het onderwijs streven we naar kwalitatief goede gebouwen, die voldoen aan de daarvoor gestelde normen. Bij voorkeur combineren we basisonderwijs met kinderopvang en buitenschoolse opvang, zodat vanuit gezamenlijke huisvesting kan worden samengewerkt in het belang van de leerling.
- Uitvoering en investeringsprogramma passende maatschappelijke voorzieningenstructuur.
- Visie op inzet en gebruik bestaande huisvesting VO.
- Definitieve huisvesting VSO Maaskei.
- Open Park Weert.
- MFA Weert-Zuid.
- IKC Boshoven.
Effectievere en efficiëntere ondersteuning
Het merendeel van de inwoners is goed in staat om zelfstandig mee te doen in de samenleving. Inwoners die (tijdelijk) ondersteuning nodig hebben, kunnen rekenen op de gemeente. We zetten daarbij in op zo tijdig mogelijk de juiste ondersteuning bieden, zo kort als mogelijk maar wel zo lang als nodig. De geboden ondersteuning bevindt zich zo dicht mogelijk bij huis. We streven ernaar dat ondersteuning in voldoende aantallen beschikbaar is voor de inwoners. Denk hierbij bijvoorbeeld aan Wmo, jeugdhulp, armoedebestrijding, schulddienstverlening, participatie, preventie en inburgering. Tegelijkertijd zien we dat bepaalde voorzieningen zoals (huisartsen-)zorg en kinderopvang steeds verder onder druk komen te staan door de toenemende krapte op de arbeidsmarkt. De verwachting is dat we de komende jaren blijven groeien in inwoneraantal. Dat heeft ook gevolgen voor hoe wij samen met onze partners het zorglandschap organiseren. Ontwikkelingen zoals de Hervormingsagenda Jeugd en het Toekomstscenario kind- en gezinsbescherming zullen verder vorm krijgen.
- Beleidskader toezicht op kwaliteit en rechtmatigheid.
- Hervormingsagenda Jeugd en Toekomstscenario Kind en Gezinsbescherming.