Paragrafen

Onderhoud kapitaalgoederen

Onderdeel

Beleids- en beheersplan

Looptijd

Financieel vertaald in begroting

Bedrag begroting 2024

Riolering

Gemeentelijk Rioleringsplan (GRP)

2017 - 2023

Ja, bedragen worden jaarlijks geactualiseerd

4.977

Riolering

Onderhoud

Ja, bedragen worden jaarlijks geactualiseerd

2.213

Water

Waterketenplan Limburgse Peelen

2017 - 2021

Ja, bedragen worden jaarlijks geactualiseerd

Onderhoud GRP

Beheerplan Waterlichamen Weert

2017 - 2021

Ja, bedragen worden jaarlijks geactualiseerd

Onderhoud GRP

Wegen

Beheerplan wegen

2019 - 2028

Ja, bedragen worden jaarlijks geactualiseerd

3.098

Kunstwerken/bruggen

Meerjaren onderhoudsplan

2029 (planning)

Ja, o.b.v. vigerend plan. Geactualiseerd in 2020

277

Openbare verlichting

Beleidsplan openbare verlichting

2029 (planning)

Ja, bedragen worden jaarlijks geactualiseerd

413

Groen

Bomenbeleid

2018 - 2027

Ja, bedragen worden jaarlijks geactualiseerd

1.001

Bermen

Beleidsnotitie Ecologisch Bermbeheer

2019

Ja, o.b.v. vigerend plan met geactualiseerde cijfers

322

Speelvoorzieningen

Speelruimteplan

2018 - 2027

Ja, bedragen worden jaarlijks geactualiseerd

376

Wegen
Wegen omvat de gemeentelijke verhardingen die worden aangetroffen binnen het wegprofiel: rijbaan, trottoir, voetpad. Daarnaast vallen de halfverharde en onverharde wegen ook onder dit areaal. Hoe de verhardingen worden onderhouden is opgenomen in het beheer- en onderhoudsplan 2020-2029.
Het groot- en vervangingsonderhoud wordt uitgevoerd wanneer dit technisch noodzakelijk is op basis van de in het beheerplan vastgestelde normen. De planning wordt begin 2024 opgesteld op basis van de eind 2023 uitgevoerde weginspecties. Tijdens de onderhoudswerkzaamheden worden waar mogelijk (kleine) verkeerskundige verbeteringen uitgevoerd.
De planning van de onderhoudsvervangingswerkzaamheden wordt afgestemd met de werkzaamheden vanuit projecten en het uitvoeringsprogramma knelpunten Ringbanenvisie 2017.

Civieltechnische kunstwerken
Civiele kunstwerken zijn onder andere verkeers-, fiets- en voetgangersbruggen. De uitgangspunten voor het beheer zijn vastgelegd in het beheer- en onderhoudsplan 2020-2030 en de gegevens in het beheerssysteem. Het beheerplan geeft op korte en middellange termijn aan welke onderhouds- en vervangingsmaatregelen genomen moeten worden om het areaal in stand te houden. Vanaf 2021 tot en met 2023 is achterstallig onderhoud uitgevoerd voor de grote kunstwerken. In 2024 werken wij aan achterstallig onderhoud aan de kleine kunstwerken.

Openbare verlichting   
Doordat vanaf maart 2023 er geen PL-lampen meer verkocht mogen worden vanwege Europese regelgeving, zal er vanaf 2024 worden gestart met het uitfaseren van deze lampen. Op basis van de resterende levensduur van het armatuur wordt er gekeken naar een gepaste oplossing om kapitaalvernietiging zo veel mogelijk tegen te gaan.
Ook wordt er vanaf 2024 gewerkt met vervangingsinvesteringen. Hierdoor is er budget vrij om alle masten en armaturen die de levensduur van respectievelijk 50 en 25 jaar behaald hebben, te vervangen.

Verkeersregelinstallaties
In 2024 zal de VRI aan de Maaseikerweg worden vervangen. Dit is een onderdeel van de Ringbanenvisie die in 2017 is opgesteld. Er zal gekeken worden of een VRI nog nodig wordt geacht of dat een rotonde ook de verkeersstromen kan afhandelen.
De VRI op de Luciastaat is ook onder de aandacht gebracht. Deze is verzadigd en is met de huidige VRI en asfalt oppervlakte niet verder te optimaliseren.

Parkeren
2024 staat in het teken van het opstellen van nieuw parkeerbeleid. In het beleid wordt ook de keuze gemaakt of de laatste stap in de digitalisering van de parkeerketen wordt afgerond. Op dit moment zijn alleen de parkeertickets op straat nog niet gekoppeld aan kentekens. Dit is pas mogelijk als de parkeerautomaten worden vernieuwd. Door een volledig gedigitaliseerde parkeerketen is efficiëntere handhaving (alleen nog scannen van kentekens) mogelijk. Of er wordt geïnvesteerd in nieuwe parkeerautomaten op straat hangt af van het nieuwe parkeerbeleid.
In 2024 worden, conform het meerjarenonderhoudsplan, verschillende betaalautomaten in parkeergarages (onder andere in de Walburgpassage) vervangen. Het beheer- en onderhoudsplan voor het on-off-street parkeren is opgenomen in het MJOP van vastgoed.

Straatbomen
In 2024 zal er een plan worden opgesteld voor het vervangen en onderhouden van de bomen. Het reguliere snoeiwerk bestaat uit planmatig boombeheer waarbij in een cyclus van 3 jaar bomen geïnspecteerd en gesnoeid worden.
Ook zal er steeds meer aandacht zijn welke soorten bomen in een veranderend klimaat in Weert kunnen groeien. Ook ziekten en plagen uit omliggende landen kunnen meer voorkomen in Nederland door het veranderend klimaat.

Groenvoorzieningen
Binnen de begroting zijn geen structurele vervangingen van plantsoenen opgenomen. Het gevolg is dat beplantingen verouderen en meer onderhoudsmaatregelen vragen om aan de vereiste beeldkwaliteit te voldoen.
In 2024 zal, indien er financiële middelen beschikbaar zijn voor het omvormen of renoveren van het groen, gestart worden met het opstellen van een uitvoeringsplan en zullen de eerste omvormingen/renovaties in het najaar van 2024 kunnen plaatsvinden.

Onkruidbestrijding verhardingen
Door aangepaste wetgeving mogen er geen chemische middelen meer toegepast worden in het openbaar gebied. De kosten zijn hierdoor hoger dan bij toepassing van chemische middelen. De middelen voor chemie vrij onderhoud zijn opgenomen in de begroting. Aannemers voeren het werk voor de gemeente uit.

Bermbeheer
De bermen, waterpartijen en -gangen in Weert zijn afgelopen jaren ontwikkeld tot biotopen voor tal van plant- en diersoorten. In 2021 is een aanbesteding gehouden met als inzet de bermen nog soortenrijker te maken en meer biodiversiteit te ontwikkelen. De maaiwerkzaamheden zijn in 2022 gestart en er is in pilots gewerkt aan de uitvoering om de aanpak in praktijk bij te stellen. Hieruit zijn richtlijnen en indicatoren (waardemeters) opgesteld aan de hand waarvan de ontwikkelingen op vlak van ecologie worden gevolgd en bijgesteld.

Speelruimte
In 2023 is er onderzoek gedaan naar de inrichting van de speelvoorzieningen. Voldeed de inrichting aan de huidige normen, was er voldoende speelgelegenheid voor de aanwezige doelgroepen van het speelruimteplan. Ook is onderzocht of de speelvoorzieningen klimaatbestendig waren en of er maatregelen genomen moesten worden om speelvoorzieningen geschikt te maken voor de doelgroep mindervaliden. Vanuit deze inspectie zijn een aantal scenario's uitgewerkt welke worden voorgelegd aan de gemeenteraad. Na het vaststellen van een scenario zal er een uitvoeringsplan volgen. Hiermee zal dan in 2024 gestart gaan worden. Op basis hiervan lopen de volgende trajecten:

  • Primaire speelvoorzieningen worden in stand gehouden. Gemeente, bewoners en wijkraden beoordelen of de speelvoorzieningen nog passen bij de leeftijdsdoelgroepen. Secundaire voorzieningen en speeltoestellen worden in principe verwijderd. Als uit het gesprek met de omgeving aantoonbaar is gemaakt dat er voldoende kinderen van de betreffende doelgroep aanwezig zijn, dan kunnen er alsnog aanpassingen plaats vinden. Participatie door middel van een financiële bijdrage of het uitvoeren van werkzaamheden zijn daar dan onderdeel van.
  • In de nieuwe wijken zijn ook plekken opgenomen om speelgelegenheid te ontwikkelen. Hierdoor is het aantal speelplekken dat onderhouden moet worden gegroeid.

In 2024 zal op basis van het gekozen scenario en het uitvoeringsplan gestart worden met het afbouwen van het aantal speelvoorzieningen en er worden een aantal speelvoorzieningen heringericht. Ook komen er gesprekken over de inrichting van de speelvoorzieningen die ontruimd zijn.

Rollend materieel
Een groot deel van het bewegende materieel valt onder de verantwoordelijkheid van de Concessie Reinigingsdienst Weert. Het is de taak van de concessiehouder om het bewegende materieel regelmatig te onderhouden. Wat betreft het beperkt aantal voertuigen waarvoor de gemeente zelf verantwoordelijk is, zijn er investeringen voor vervanging opgenomen.
In 2020 is er een aanvang gemaakt met het verduurzamen van het bewegende materieel door over te schakelen op elektrificatie. Zodra vervanging van voertuigen aan de orde is, zal elektrificatie worden voortgezet.

Gemeentelijk rioleringsplan
In de Wet Milieubeheer en de Waterwet zijn de zorgplichten opgenomen met betrekking tot grondwater, inzameling en transport van stedelijk hemelwater en afvalwater. Met het GRP voldoet de gemeente Weert aan de Wet milieubeheer en de Waterwet.
De rioleringsinvesteringen worden geactiveerd en de lasten worden doorberekend in de rioolheffing. Eventuele verschillen in de lasten en baten worden verrekend met de voorziening riolering.

Op basis van het GRP wordt voor 2024 rekening gehouden met de volgende investeringen:

  • Gebiedsgerichte aanpak riolering Noorderlaan e.o. € 5.575.000.
  • Relinen (een rioolrenovatietechniek zonder openbreken) € 621.000.
Deze pagina is gebouwd op 12/06/2023 14:54:10 met de export van 12/06/2023 11:10:20