Omgevingswet 2024 en leges omgevingsrecht
Met ingang van 1 januari 2024 worden de nieuwe Omgevingswet 2024 en de Wet kwaliteitsborging bouwen (Wkb) van kracht.
De Omgevingswet 2024 en de daaraan verbonden Wkb hebben vergaande gevolgen voor de taken in het ruimtelijk domein en de daaraan verbonden financiële dekking door onder meer de legesheffing.
De nieuwe legesverordening en de daarbij behorende tarieventabel wordt, bij invoering van de Omgevingswet 2024, redactioneel op de VNG-modelverordening gebaseerd, tenzij op onderdelen de huidige Weerter variant de voorkeur geniet.
Verder wordt de kostendekkendheid van de leges omgevingsrecht door herijking onder de loep genomen. Zo worden zoveel als fiscaal mogelijk is de interne directe kosten (incl. 53% overhead), (incl. BTW) van door de gemeente gevraagde externe advisering en de perceptiekosten BsGW (kosten van heffen en innen van leges) in de kostentoerekening van de legestarieven betrokken. Dit zal leiden tot hogere tarieven. Het verhogen en tot welk niveau (impact) is een keuze die bij het vaststellen van de tarieven aan de gemeenteraad wordt voorgelegd.
Een novum zal zijn het nu weer (sedert 1998) mogen heffen van leges bij vergunningaanvragen voor milieubelastende activiteiten.
We verwachten in de Tussenrapportage 2024 de eerste zichtbare effecten van de Omgevingswet 2024 financieel te kunnen vertalen. De wet geeft echter op lange termijn nog meer ontwikkelingen (marktwerking) die effect kunnen hebben op de taken en financiën van de gemeente. Dit effect zal in de begroting worden vertaald op het moment dat over de impact van de besluiten meer duidelijkheid ontstaat.
Staffeling tarieven rioolheffing 2024
Om de kwaliteit van de uitvoeringsprocessen en de dienstverlening van BsGW te verbeteren is een harmonisatieproces opgestart. Daarbij zijn door BsGW in overleg met de deelnemers voorkeursvarianten van belastingsoorten (met name de tariefstelsels) bepaald. Waar gemeenten afwijken van de voorkeursvariant wordt maatwerk (tegen kostprijs) aangeboden.
Vanuit dit traject is het voorstel om de huidige gestaffelde tarieven rioolheffing op basis van het waterverbruik te vereenvoudigen.
Om te passen in de voorkeursvariant moeten we de grootte van de staffels aanpassen, zodat de bewerkelijkheid van deze belastingsoort praktischer wordt en de uitvoering ervan minder foutgevoelig. Kleine staffels vergroten de kans op fouten en bezwaren.
De volgende variant (methodiek) voor de rioolheffing op basis van waterverbruik geldt dan voor de gemeente Weert als voorkeursvariant:
- 0 m3 t/m 400 m3.
- Alsmede per eenheid water van 400 m3.
- Boven de 400 m3 t/m 4.800 m3.
- Boven de 4.800 m3 t/m 10.000 m3.
- Boven de 10.000 m3 t/m 20.000 m3.
- Boven de 20.000 m3.
Uiteraard bepaalt de gemeente de tarieven horende bij de verschillende staffels. Deze worden zoals gebruikelijk door de raad vastgesteld bij de verordening in december. Verder wordt bij de nieuwe staffeling ook gewaakt voor noemenswaardige verschuivingen in de belastingdruk.
Bedrijveninvesteringszones (BIZ) 2024 e.v.
Op voorwaarde dat er sprake is van een succesvolle voorafgaande draagvlakmeting, worden met ingang van belastingjaar 2024 de BIZ bedrijventerrein De Kempen en de BIZ bedrijventerrein Kanaalzone 1 (beide voor de belastingjaren 2024 tot en met 2028) verlengd.
Kwijtschelding van gemeentelijke belastingen voor ZZP-ers en kleine ondernemers
Tot op heden kwamen ondernemers niet in aanmerking voor kwijtschelding van gemeentelijke belastingen. Het gaat hier dan uitsluitend om de rioolheffing en de afvalstoffenheffing. De overige gemeentelijke belastingen (OZB, leges enz.) zijn hoe dan ook uitgesloten van enige kwijtschelding.
Bij het vaststellen van de verordening zal, in navolging van andere Limburgse gemeenten, worden voorgesteld om met ingang van belastingjaar 2024 ook voor die kleine ondernemers (geen rechtspersonen) en ZZP-ers die aantoonbaar en geverifieerd (gezien de jaarcijfers) op of onder bijstandsniveau moeten leven, kwijtschelding mogelijk te maken. De verordening kwijtschelding gemeentelijke belastingen wordt daartoe aangepast en wordt ter vaststelling aangeboden tegelijk met de belastingverordeningen in december.